DOA-studie

Doel van de DOA-studie (Duloxetine in OsteoArthritis)

Totale gewrichtsvervanging wordt beschouwd als één van de meest veilige, succesvolle en kosteneffectieve behandelmethoden voor ernstige artrose. Ondanks de onmiskenbare voordelen, ervaart ongeveer 10-20% van de patiënten na Totale Heup of Knie Arthroplastiek residuale pijn, terwijl de operatie technisch als geslaagd beoordeeld kan worden. Op basis van eerder onderzoek zijn er aanwijzingen dat een preoperatieve mate van centrale sensitisatie (pijngevoeligheid) kan leiden tot verminderde postoperatieve uitkomsten, zoals residuale pijn. Duloxetine, een antidepressivum, is effectief gebleken in verschillende chronische pijn aandoeningen waarin centrale sensitisatie waarschijnlijk het onderliggend pathofysiologische mechanisme is.

 

In de DOA-studie zal een 10 weken durende preoperatieve Duloxetine behandeling worden vergeleken met gebruikelijke zorg (geen interventie). Er worden in totaal 118 THA/TKA patiënten geïncludeerd. Zij zullen tot 1 jaar postoperatief vervolgd worden. De primaire uitkomstmaat is knie-/heuppijn 6 maanden postoperatief. Verder worden op verschillende preoperatieve en postoperatieve momenten PROM’s (patient related outcome measures) en gegevens zoals medicatiegebruik geregistreerd.

Nieuws

In september 2014 is er begonnen met includeren van patiënten in de DOA studie. Er zijn nu 18 patiënten geïncludeerd, waarvan 14 patiënten uit het Martini Ziekenhuis Groningen en 4 patiënten uit het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 

We zijn blij dat we u kunnen melden dat het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) binnenkort zal worden toegevoegd als deelnemend centrum in de DOA studie. Naar verwachting zullen de inclusies in het MCL in september 2015 van start gaan.

Deelnemende klinieken

De volgende centra includeren patiënten voor de DOA-studie.

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • Martini Ziekenhuis Groningen
Publicaties
Projectgroep

Drs. Tim Blikman

Tim Blikman is arts en als promovendus werkzaam op de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 

Drs. Wietske Rienstra

Wietske Rienstra is arts en als promovendus werkzaam op de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 

Prof. dr. Sjoerd K. Bulstra

Sjoerd Bulstra is orthopedisch chirurg en afdelingshoofd van de afdeling Orthopedie in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 

dr. Tom M. van Raaij

Tom van Raaij is orthopedisch chirurg van de afdeling Orthopedie in het Martini Ziekenhuis Groningen.

 

dr. Martin Stevens

Martin Stevens is bewegingswetenschapper en als onderzoekscoördinator werkzaam op de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.   

 

dr. I. van den Akker-Scheek

Inge van den Akker-Scheek is bewegingswetenschapper en werkzaam als senior onderzoeker op de afdeling orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Contact

Contactgegevens

T. 050-3611221

E. doa@orth.umcg.nl

W. www.artroseresearch.nl

 

Postadres

Universitair Medisch Centrum Groningen

Secretariaat Orthopedie

T.a.v. DOA- studie

Postbus 30 001, HPC WB51

9700 RB Groningen